Hoe bepalen we scores voor grafische kaarten en processoren in laptops?

GPU image

In onze keuzehulp wordt u indirect de vraag gesteld hoe goed de processor en grafische kaart van uw laptop moeten zijn. Dit gebeurt wanneer u aangeeft dat u de laptop voor het werk, studie en/of voor het spelen van videogames gaat gebruiken. We doen dit omdat voor deze gebruikers een goede processor bijvoorbeeld erg belangrijk kan zijn: zonder sterke processor kan de laptop de nieuwe Call of Duty niet draaien, grote datasets bewerken of altijd snel zijn. Daarom hebben we voor elke laptop op onze site bepaald hoe sterk de processor en grafische kaart is.

Maar hoe is dit proces in zijn werk gegaan? Aan elke grafische kaart en processor hebben we een score toebedeeld door middel van Passmark scores. De site voor het vergelijken van grafische kaarten kunt u hier vinden: https://www.videocardbenchmark.net. Deze site geeft scores aan bijvoorbeeld grafische kaarten op basis van de technologie die erin zit.

De scores liggen ver uit elkaar: bijvoorbeeld voor de laptops op www.delaptophulp.nl tussen de 0 en 13,500. Daarom hebben wij deze scores omgezet naar een schaal van 0 tot 10. Daarnaast hebben we de laptop onderdelen gecategoriseerd. Hoe goed kan een bepaalde grafische kaart video games en zware processen draaien?

Op basis van onze 0 tot 10 schaal hebben wij drie categorieën gemaakt: niet sterk, gemiddeld en goed:

Niet sterk: De slechte categorie hebben vaak niet zo sterke videokaarten en processoren. Deze laptops kunnen misschien nog net een ouder en minder grafisch mooi spel zoals Minecraft draaien, maar zelfs dit met moeite. Voor gamers zullen we zo’n laptop dus niet snel aanraden. Gebruikers die vooral simpele dingen met de laptop doen (zoals vooral thuisgebruik: internetten, films kijken) zullen eerder zo’n laptop aangeraden krijgen.

Gemiddeld: Deze laptops hebben redelijke hardware (grafische kaarten en processoren) en kunnen al beter spellen en zwaardere programma’s draaien. Een spel zoals League of Legends bijvoorbeeld kun je best vaak wel op zo’n laptop spelen, het kan wel zijn dat je de grafische settings wat lager moet zetten om een stabiel beeld te houden. Voor de gamer met een budget die niet per se de allernieuwste spellen op met de mooiste graphics wil spelen raden wij deze laptops aan. Daarnaast raden wij deze laptops eerder aan voor werkenden en studenten omdat de laptop altijd snel moet zijn.

Goed: Deze laptops hebben de beste grafische kaarten en processoren en kunnen in principe de meeste spellen zonder al teveel moeite draaien. Voor de meer fanatieke gamer raden wij deze laptops aan. Daarnaast kunnen dit soort laptops ideaal zijn voor grafische designers, en anderen die zware processen moeten draaien voor het werk.

Heeft u nog vragen of wilt u graag persoonlijk advies over welke laptop bij uw behoeftes past? Laat het ons weten via info@delaptophulp.nl. U kunt ons ook bereiken via Twitter en Facebook.